Paine – Chifle pufoase cu dovleac

Chifle coapte cu dovleac

Ingrediente – Chifle pufoase cu dovleac (8 bucati)

  • 300 g pulpa cruda de dovleac
  • 450-500 g faina
  • 100 ml apa
  • 1 lingurita rasa de zahar
  • 7 g drojdie deshidratata
  • 10 ml ulei de masline
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1 galbenus + 4 linguri lapte
  • seminte susan

Pe lista deja lunga a retetelor cu dovleac preferate, o sa trec si aceste chifle pufoase. Sunt delicioase, potrivite atat in combinatie cu gemuri, dulceturi, creme de ciocolata, cat si cu branzeturi si mezeluri. In fiecare an astept cu nerabdare aparitia dovleacului si asta pentru ca se poate folosi cu succes atat la retete dulci cat si la cele sarate. Acum cateva saptamani am cumparat un ultim sfert de dovleac si am facut o placinta rustica foarte buna, cu un aluat fraged din faina de malai, dar pe care nu am reusit sa o pozez . Mi-am promis sa o refac imediat dupa ce voi cumpara din nou dovleac. Inca nu am reusit, desi in frigiderul meu troneaza un bostan de vreo 6 kg, dar promit ca o sa postez reteta de placinta in curand. Pana atunci, va invit sa incercati aceste chifle pufoase cu dovleac.

 

Mod de preparare – Chifle pufoase cu dovleac

  • Fierbem pulpa de dovleac curatata si taiata in cubulete potrivite la bain-marie pana cand este perfect patrunsa (cca 30 minute), apoi o lasam sa se raceasca complet.
  • Pasam pulpa rece cu un blender si punem piureul obtinut intr-un vas. Adaugam drojdia deshidratata, apa calduta si uleiul de masline si amestecam cu o lingura pana se omogenizeaza. Adaugam treptat faina, cernuta inainte printr-o sita cu gauri mici si framantam pana cand aluatul capata consistenta. Adaugam sarea si framanatm pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini.
  • In functie de dovleacul folosit, este posibil ca aluatul sa mai ceara faina. Initial, adaugam doar 450 g si daca aluatul este prea umed, mai adaugam treptat inca 50 g faina.
  • Punem aluatul in vas si il acoperim cu folie de plastic sau o carpa de bumbac usor umeda. Il lasam sa dospeasca 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul.

Aluat chifle

  • Rasturnam aluatul dospit pe masa pudrata cu faina si rupem din el bucatele de circa 70-100 g. Formam din fiecare bucata cate un cordon lung de circa 16-17 cm apoi innodam fiecare cordon. Fiecare cordon va avea doua capete, unul in partea superioara si celalalt in partea inferioara a nodului. Aducem capatul din partea inferioara peste cercul format de nod si il introducem in centrul acestuia. Trecem capatul superior peste cercul format de nod si il introducem sub partea inferioara a acestuia. Sper sa va dati mai bine seama din pozele de mai jos:

Forma kaiser chifle

  • Punem chiflele in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si le lasam sa dospeasca 30 de minute. Le ungem cu amestecul de galbenus si lapte si le pudram cu seminte de susan.

Chifle la dospit in tava de cuptor

  • Coacem chiflele cu dovleac in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 20-25 minute.

Chifle coapte cu dovleac

  • Le servim calde si cu multa pofta! Sunt delicioase si foarte pufoase.

Sectiune chifle pufoase cu dovleac

Pofta buna!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s